Het Nederlandse exportbedrijf fortop groeit stevig op de Britse markt. Valt dat vol te houden als het Verenigd Koninkrijk straks geen deel meer uitmaakt van de EU? Fortop-directeur Harmen Sikkema snakt naar duidelijkheid.
Oren en ogen
Fortop bedient de Britse markt vanuit zijn magazijn in het Overijsselse Zwartsluis. Het distribueert producten die worden gebruikt in de industriële automatisering. “De oren en ogen van een machine”, legt oprichter Sikkema uit. Sensoren, veiligheidsschakelaars, lichtschermen. Het bedrijf, dat bankiert bij de Rabobank, heeft zijn Britse klantenbestand in de afgelopen jaren zien verdrievoudigen. Het levert er inmiddels aan zo’n 600 zakelijke klanten.
Koersdaling
Eén gevolg van de aankomende Brexit ondervindt fortop nu al. De waarde van het Britse pond is sinds het Brexit-referendum scherp gedaald. “De wisselkoers is voor ons een flink aandachtspunt geworden, veel meer dan in het verleden”, vertelt Sikkema. “We hebben in november 2016 onze prijzen met 10 procent moeten verhogen. Volgende maand komt er weer 5 procent bij. Voor 2018 gaan we kijken of we ons beter tegen dit risico kunnen indekken, bijvoorbeeld door valuta vooraf in te kopen of de koers vast te zetten.”
Brexit
En wat gaat er gebeuren vanaf 2019, als het VK de EU verlaat? Sikkema zucht. Hij kijkt met gemengde gevoelens vooruit naar Brexit. “Voor 60 procent is het een bedreiging, voor 40 procent een kans.” De ondernemer is er dagelijks mee bezig, verslindt het nieuws dat doorsijpelt over de onderhandelingen tussen het VK en de EU.
Papierwerk
Hoeveel papierwerk en kosten komen er straks kijken bij export naar Engeland? Biedt de aansprakelijkheidsverzekering in de toekomst nog wel dekking in het VK? Moeten producten in Engeland straks aan andere eisen voldoen? Allemaal vragen waar Sikkema graag antwoord op wil. “Werden de onderhandelaars nou maar eens concreet”, verzucht hij.
Doorgroeien
“Aan de andere kant: ik ben ondernemer. Brexit kan een kans bieden om door te groeien in Engeland. Een deel van onze leveranciers heeft er nu nog een eigen vestiging. Mogelijk besluiten zij om er weg te trekken en de exclusieve distributie in handen van fortop te geven. Daar probeer ik nu al voorzichtig gesprekken over te voeren.”
Stugge onderhandelaars
De onderhandelingen tussen de Britse regering en de EU verlopen intussen bijzonder moeizaam. Dat verbaast Sikkema niet. Hij ervaart de Engelsen als stugge onderhandelaars. “Over 1 pond kunnen ze bij wijze van spreken een kwartier lang discussiëren. Dan denk je: waar heb je het over? Wij Nederlanders zijn gauw geneigd om te zeggen: hier heb je je zin. Engelsen zoeken minder snel een tussenweg.”
Voorbereiden op een Britse business meeting? Doe de cultuurscan.
Beter voorbereid op Brexit
Wat zijn de scenario’s voor Brexit en waar moet je als ondernemer rekening mee houden? Kijk het Brexit-webinar terug. Experts lichten de laatste inzichten toe en beantwoorden vragen van ondernemers.